Wat te zeggen van ‘inclusieve’ Mensenrechten?

 

‘ Barbara Oomen, hoogleraar sociologie van de mensenrechten en een van de auteurs van het advies, zegt: „Waar we ons ernstig zorgen over maken is het ontstaan van parallelle stelsels van mensenrechten. De universele mensenrechten zijn bedoeld als een brug voor alle landen om met elkaar in gesprek te blijven. Maar als iedereen zijn eigen brug gaat bouwen houdt het gesprek snel op.”

China heeft daarbij het voortouw. De grootmacht werpt zich op als vertegenwoordiger van de Global South en doet volgens de Raad „bewuste pogingen” om het idioom van mensenrechten „te doen kantelen”. Beijing heeft een eigen mensenrechtenraad ingesteld, los van de VN, en werkt aan een alternatief mensenrechten-model. Als basis daarvoor geldt een recht op ‘ontwikkeling van staten’. Centraal geleide vooruitgang staat voorop, boven individuele burgerrechten.

Oomen: „Er is een mooie uitspraak van de Franse filosoof Jacques Maritain, die betrokken was bij de VN-verklaring. Hij zei: we kunnen het eens worden over wat mensenrechten zijn, zolang we maar niet beginnen over waarom we ze hebben. Dan gaat het mis.”  ‘