Tango: TTP, TTIP en TPA

America rule the globe!
President Obama laat er in zijn column in The Washington Post van 2 mei 2016 geen misverstand over bestaan: Amerika moet mondiaal de spelregels bepalen en uitmaken wat er gebeurt. Andere landen hebben zich te schikken naar de regels die Amerika en zijn bondgenoten opstellen en niet andersom.[ ‘America should write the rules. America should call the shots. Other countries should play by the rules that America and our partners set, and not the other way around.’]
Momenteel is de negende onderhandelingsronde gaande tussen de EU en de USA over, de TTIP (The Transatlantic Trade and Investment Partnership).
Intussen kauwt het Amerikaanse Congres hard op de controversiële TPA (Trade Promotion Authority), die de TPP-deal een duwtje in de rug moet geven.
Obama heeft het in deze column vooral over de onderhandelingen in het kader van TTP (Trans-Pacific Partnership) met: Australia, Brunei, Canada, Chili, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore, de U.S.A. en Vietnam. Dit is het tweelingbroertje van de TTIP waarover Amerika momenteel met de EU onderhandelt.
De Amerikaanse president zet zich hierbij af tegen de RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership  Conferentie)  die afgelopen week plaatsvond in Australië, voor de twaalfde onderhandelingsronde en waaraan zestien landen deelnemen.
Het TTP zet de Amerikaanse op de eerste plaats en verzekert ons dat de Amerikanen de regels opstellen wat betreft de wereldhandel in de 21ste eeuw, aldus Obama.
De TTP versterkt de Amerikaanse economie en tegelijkertijd zijn nationale veiligheid. Wanneer TTP eenmaal een feit is, kunnen Amerikaanse bedrijven meer van hun producten exporteren en dat betekent meer hoger betaalde Amerikaanse banen. De wereld is veranderd en de regels veranderen mee. De Verenigde Staten moeten de regels opstellen en niet landen als China.
 

TTIP2016_Octopussy'sGrdan

 
President Obama: ‘The TPP would let America, not China, lead the way on global trade’   /   Washington Post – 2 mei 2016
Michael Persson: Ook Amerikanen maken zich zorgen over Handelsverdrag TTIP / Volkskrant 1 mei 2016  / ‘ De wind is ook in Amerika gedraaid, maar dat hebben die onderhandelaars nog niet in de gaten. ‘
THE BEATLES   “Octopus’s Garden